onsdag 16 september 2009

frågor om kultur

jag har fått svar på .

Det finns en tornedalsk matkultur, byggnadsstil och tornedalska traditioner däribland seden att bada bastu .
Den tornedalska mattraditionen bygger mycket på samisk och västfinsk kultur. Man äter mycket torkat renkött; kött och fisk steks och kokas. Tidigare var det vanligt med blodrätter såsom blodkorv (pylsy, verimakkara) och fiskpalt (kalakukko). Färskpotatis med färsk lök stekt i smör anses vara en delikatess efter midsommar. Kaffeost (kahvijuusto) med hjortron som efterrätt är allmänt förekommande.

Kaffeost, (meänkieli kahvijuusto, finska juustoleipä), är en variant av ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Kaffeosten är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Det lägges som småbitar i kaffet eller ätes vid sidan av med hjortronsylt. Äter man osten som den är antingen varm eller kall gnisslar det när man tuggar den.

Runt 200 000 invånare i Sverige har finska som sitt första språk.
från rana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar