. Mat - Speciella dagar att fira?Den tornedalska mattraditionen bygger mycket på samisk och västfinsk kultur. Man äter mycket torkat renkött kött och fisk steks och kokas.Tidigare var det vanligt med blodrätter såsom blodkorv och fiskpaltFärskpotatis med färsk lök stekt i smör anses vara en delikatess efter midsommar. Kaffeost med hjorton som efterrätt är allmänt förekommande.
Hittar inget svar för nedanstånde frågor
. Hur fira en typisk tornedaling sin jul? Tillverkas det egen öl/vin/cider?
. Om den svenske statsministern kommit på besök i Tornedalen, vad skulle ha stått på menyn?
. Har tornedalingarna utvecklat ett särskilt hantverk? Duktiga på smida, träslöjd eller dylikt?
. Vilka seder och bruk finns bland tornedalingar?
. Dans/dräkt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar